Vynalézání a vývoj nových technologií rozhodně nejsou jen produktem moderní doby. Již od starověku se člověk snažil vynalézat stále nové a nové nástroje, které by mu ulehčily práci. Rozdíl je však v tom, jak se k tomuto vývoji přistupuje, a také v jeho tempu. Protože to je dnes podstatně rychlejší než kdy dřív. A nikoliv bezdůvodně.

 

V první řadě je potřeba se podívat, jak to vypadalo v minulosti. Tehdy nějaký člověk dostal nápad, jak by si mohl ulehčit práci nějakým šikovným udělátkem. Tak si jej vyrobil, a pokud skutečně fungovalo, pak jej začal používat. Možná si jej i patentoval a začal jej prodávat.

 

bez pokroku by nebyla klimatizace

 

Jiný typ lidí se zase snažil vymyslet, jak by bylo možné popřít fyzikální zákony. Zdaleka nejčastěji se jednalo o let. Problém byl, že tehdy ještě lidé neměli takové znalosti fyziky či aerodynamiky, jaké máme nyní. Přesto je pravdou, že mnohdy dosáhli překvapivých výsledků.

 

Ať už se však podíváme na kterýkoliv typ, mají jedno společné: vždy danému člověku šlo o to, aby si nejprve sám ulehčil práci, případně dosáhl nějakého cíle. To už dnes neplatí. V současné době pracují týmy techniků a inženýrů na vývoji věcí, které jim zadá jejich zaměstnavatel, nejčastěji firma. Nejde zde o to především ulehčit si práci, ale především prodat. O to, aby si lidé danou věc koupili, se postará marketingové oddělení.

 

počítač s tabletem a mobilem

 

Také je zde otázka peněz. Mnohé firmy v současné době vydávají na vývoj velké částky. To je také jedním z důvodů, proč technologie postupují tak rychle kupředu. Soukromá osoba by nikdy nebyla schopna získat tak rychle tolik peněz, neřku-li sama provést potřebné experimenty a testování. Nelze tedy zastírat, že i finance zde hrají poměrně velkou roli.

 

Jistě, rozdíl je zde veliký, a dnešek v žádném případě nevypadá jako čistá hra. Faktem však je, že mnoho moderních vynálezů nám práci skutečně usnadňuje. Rozhodně tedy neplatí, že bychom je měli jen tak zahazovat.

Last modified: 18. 6. 2024

Author